December 31, 2011

#7 Quote




"Marah itu Mudah.."

tapi

"Sabar itu Indah..."





December 30, 2011

#6 Quote





"When you judge others, you do not define others, you define yourself"
(Wayne Dyer)




December 29, 2011

#5 Quote







"some people are meant to fall in love with each other..
but...
most of them are not meant to be together.."



-cherished the moments-

December 28, 2011

#4 Quote



"I ran, but then I tripped again.."
(Syud, Langit Tetap Biru)



December 27, 2011

#3 Quote





"then, which of the favours of your Lord will you deny?"

(Ar-Rahman)





December 26, 2011

#2 Qoute




You can't lose what you never had,
you can't keep what's not yours
&
you can't hold on to something that doesn't want to stay.




you'll never knows what the future holds
till then..

December 25, 2011

#1 Qoute





" consult with your brain, but listen to your heart..."













p/s: a quote a day till new year..heee...

December 06, 2011

Baking..


hahha..actually..it's chilling!

Ahad lepas, aku ade interview dgn kolej kt bandar KT nih...as a math tutor... pergi dgn penuh ilmu di dada la konon..bile masuk meeting room..i've started to shake a bit..sebab?? sebab there are 3 panels and they are talking to each other. rase cam org bodoh la plak kalau bercakap tapi the audience are not listening...urgh!!

me introduced myself as..

"Nama saya Siti Noor Amani, saya graduated from IIUM Kuantan"

hah! rojak kau! used to speaking..kne tuka lidah..(belagak!)

lepas tu kene mock/macro teaching...ni memang lawak..aja punye aja..skali panel tu tny..

"Algebra tu besar skop nye...awk ajar sub topik ape nih?"

"ungkapan algebra" dgn banggenye jawab..

panel tnye lagi.."ungkapan algebra ade tande same dengan ke? takde kan setahu saye.."

muke pucat jap..."owh...ptt la sy rs pelik...i've got mixed up when translating english ke BM"

wahahahha..poyo x abih2..jwpn nk jugak sblhkan diye..hahahha...then the interview ended at 10.30...

hajatnye nk g survey2 dlu..tempat interview wanijihah...tapi lupe sbb dlm kepala nk mkn dabel zinger yg baru...huhuhu...excuse my short term memory.. -_-!

tp sian...beger yg dicari..xde!! pukul 12 lbih bru kepsi kt giant tu jual...ape daa..kt ECM ade je...bkn pg sgt pon..dah kol11 kot ms tuh! x jd mkn..turun..masuk giant..cari cream cheese! masuk lorong biskut..grab oreo...then..masuk lane kuih..gelatin xde tnde halal plak dh! then grab a toblerone!

otw balik g Hock Kee Seng..kalao kt kuantan..mcm g eng hong la..hahah..cari gelatin..ade yg cop halal! yeay! then gula castor sepeket juge d grab...

balik buat toblerone choc cheese cake yang x gebu sgt..sebab lupe bli cream! uhuhuuh...and i've mistakenly ckp whipped cream...huhuhu..bute kayu betul psl cake's ingredient nih..hihih...dan malam tu..jadilah..seketul cheesecake...


kakak sy mmg suke mkn kek ngn eskem...tp mmg sedap pon...in fact eskem kot...mkn la ngn pape pon..mesti sedap..except nasi mkn ngn eskem..urghh!!

nmpk tak? kek tu sgt pekat....mcm x gebu langsung...manis plak tu..tp desserts mmg la perlu manis kan?heee..x pon sbb tukang buat diye manis??turun ke kek tuh..hahahah..pasan nk mampos..dusyy!!k tu je la cite untuk minggu nih...

azam minggu depan..nk buat pavlova or meringue! sbb senang! hahahha..

sebab ape suke sgt wat cake n desserts? sbb terpengaruh dgn gamba2 d FB kwn! -_-!

December 04, 2011

You Dont Know, What You Dont Know

so?? which number?



no.14 adalah paling tidak mungkin...saye pemalu..titik!
kbai!

November 28, 2011

"she's not single..anymore!"


ye kawan2...kawan saye nan satu ini dah tunang...langkah 2,3 puluh bendul kawan2..dia yang plg mude dlm geng aku...dia dlu yang tunang..hailaa -_-! tp xpe...happy for you, kawan!

these are cincin tunang n merisik...
best gk tunang...dpt cincin...2 lak tuh...
O_o

bakal mak mentua kamu sangat cantek!
jg hati bkl mak...bru senang di kemudian hari...
^o^

turn kitorang plk conquer pelamin!
^_^


pastu maen2 princess arabian plak dlm bilek..
hahaha..mcm kanak2 riang...

kanak2 riang lgi!
k..faingg...sy wat bntuk woh topoh..
n_n

p/s: mcm nk tulis panjang2..tp..tp..tp..tp zayyangg...heheheh...malas nk menaip la....nanti2 lah..kite story mory blk..hehehe

November 23, 2011

Kembara

hye and Assalamualaikum..

its been a while...not that I dont have anything to write...

just too many things happened...

and I knew that..everything that happened..must be a reason behind it..

duk KL seminggu..makes me wonder if I can go thru hectic life in KL.. m not sure 'bout that..what i'm sure enough is...me doesn't suit that kinda life...daripade...kerja adalah ibadah...all I got is 0 pahale..due to cursing on the road..huhuhu...furthermore...everyone really like to shake hands..i know..we can refuse but...I just dont have the courage to refuse..huhuhu..lemah betul iman di dada..macam ni nk duk KL...x sampai sebulan..ntah dah terpesong bape degree dah kot..huhuhu...saye tau kail saye panjang mane...so, baek jangan duga lautan tuh....I know my limit...but I dont really know what I dont know...

Ya Allah...Kau penjaga hati...Kau pemegang hati..jgn Kau bolak balikkan hati aku...

Ya Allah..pelihara aku semoga aku sentiasa dalam lindungan-Mu...




November 08, 2011

Just Sharing...


hari ini sangat gembira!!

sangat bersyukur!


nobody said it was easy..and everybody said, its not gonna be that hard!

when you solely put your faith to ALLAH..

He will answers your prayer..

its just the matter of time..

you would not now when...

He may give you rainy day...

for you to see the rainbow..

just like maher zain said...

"dont despair and never loose hope...
cause ALLAH is always by your side..."

sedikit ucapan..

"bersyukur saya ke hadrat Ilahi...dengan limpah kurniaNya...
saya dapat interview..even its just interviews..He answers my prayers!
saya sangat2 berbesar hati...terima kasih ya ALLAH! Kau lah sebaik2 sandaran..."

benarlah kate rumet saya...

rezeki ALLAH itu luas..seluas bumi Tuhan ini...
usaha lif kejayaan..(ntah pape..kalo lif rosak kne naek tangge juge)

kpd ustajah!

terima kasih..terima kasih atas doa kamu!
terima kasih! terima kasih!
sesungguhnya kamu juga baik pada pandanganku...
insyaALLAH baik juga pada pandangan ALLAH...
doa saya buat awak..tabahkan hati! n_n

kpd kawan2 yang sudi lunchdate dengan saya...

saadah + nolida
aisa + robert
(xde dlm senarai jmputan)

terima kasih! meeting all of you brings me luck...
berkat doa d mcD tadi kot..ngeh3..
aminn~!! semoga saya berjaye!

peace!


doakan saya berjaye ye!


November 02, 2011

Adik-Adik

Aku punya 2 adik. Masing-masing punya jantina berbeza. Masing-masing punya cara yg tak sama.

Seorang kutub utara..lagi seorang kutub selatan. Aku? Aku punya dwikutub..hahhaha..

Yang berkromosom XY, wataknya sentiasa ceria, tapi barannya kadang2 menyakitkan qalbu.

Yang berkromosom XX, tak punya banyak watak, tapi pemalas dalam belajar dan dungunya berkati-kati jugak.

Rumah aku akan penuh rungutan apabila kedua-duanya berada di rumah.

Mulut lelaki itu akan berzikir bodoh berhari-hari lamanya atas kesalahan yang tidak disengajakan oleh yang perempuan. (macam la dia cerdik sangat, setting streamyx pon kne gune phone guide gak!!)

Kadang-kadang, aku rase adik aku yang lelaki nih macam tak suke adik sendiri. Tak gembira ade adik. Dengki, dendam dan macam2 lagi aura negative keluar bila diorang duduk sekali.

Macam orang kurang kasih sayang pun ada.

Petang tadi kemuncak bila adik bongsu terjatuhkan botol sos, tak pecah pun. Lps tu yang si abang nih menjerit, “mende yang bodoh sangat wak kije tuh!!”

Aku sangat tak paham, ape kaitannye botol sos jatuh dgn kebodohan??

Lepas tuh kakanda ticer meletops, marah si adikk lelaki sebab selalu kate adik bongsu bodoh. Aku pun terlalu sakit hati tercakap, “ mu ni dopleh duk umh lame2 dik, serbe dop kene org laen, g duk lain ah!!”

Bengang tahu tak? Bukan sengaje pon adik bongsu jatuhkan bende tuh, dah dia mmg clumsy sket. Nak wat camne. Aku yang duduk dapur seharian ngan bdk tuh lagi sakit hati. Tupperware susun kat lain, pinggan mangkuk lagi tak ckp kne basuh, pakai tak basuh la. Ingat best ke membebel sepanjang hari?? Kau yang tak yah kne at keje skali pon, nak kecow ape??

Adik lelaki aku tibe2 mengungkit yan semua orang suke salahkan dia, marah dia kalau dia malas. Kalau yang adik bongsu, semua orang nak menangkan adik bongsu kalau dia marah.

Ok, fine! Dengar cite aku sampai habis.!! Mane kau x kene marah dik, kalau kau asyik tido je sepanjang hari? Pastu kalau dah tido tuh, jangan haraplah kitorang kat rumah nih boleh mintak tolong. Pernah puan hajah maa mintak tolong belikan air batu(baca=ais), sebab nak buat air untuk orang yang datang renovate rumah aku..setengah jam pon tak bangun2 lagi. Kejadah!! Pastu aku kejut skali lagi suh g beli, dia boleh jawab, “ suruh orang hok nk minum aa g beli!!” aku panas betul!! Aku yang duk cat pintu bilik jugak la yang kene g beli ais tuh.

Kalau korang, korang agak-agak patut kene marah tak perangai budak macam tuh? Patut aku sepak laju2 sampai cucur atap tak? Patut bagi duit ke kalau bdk cam gitu mintak duit? Patut tak patut??

Satu bende je yang bagus sket, adik lelaki aku nih suke g masjid. Ade jgk la mnde yang boleh dipuji.

Okey, cite menyakitkan hati yang adik kromosom XY aku dah cite, meh dengar pasal adik bongsu lak..

Adik aku yang bongsu nih… lembap sket. Dari segi kefahaman dalam belajar mahupun perbuatan seharian. Lembap-lembap pun, duk sekolah asrama penuh (SBP) SESTER.

Cube bayangkan, bila balik dari asrama, baju dia yang busuk tuh, dia boleh letak dalam bilik je, bila sabtu pagi, baru nak basuh. Petang dah nk kene g asrama. Tak ke patut aku hangin. Tak masuk lagi bile orang suh mandi then belajar, boleh bdk kecik nih study tanpa mandi pagi. Pastu mula la tak sampai satu jam study..da break. Aku malas la nak suruh dia tolong sangat kat rumah tu, dah dia sorang je lagi bdk skolah. Pegi la belajar kan? Nak menolong pon menyakit hati je. Semua bende dia tak tahu nak letak kat mane nak ambik kat mane.. contohnye, lepas basuh pinggan mesti la kene susun balik pinggan2 tu atas rak kan? Adik aku tak, selagi ade celah tuk letak pinggan bersih tu dlm sinki yang kering.. selagi tu la dia celah-celah jgk. Kalau suh susun balik pinggan2 tuh, alamtnye bile nak gune balik, kne carik merata tempat lah.!!!

Dia seorang yang langsung tak smart dlm buat ape-ape keje pon. Bilik besepah2.. buku merate2… katil?? You don’t wanna know… tapi bile nak g jln2, tahu nak kne pakai cantik.. betul la teori aku, pompuan kalau cantik mase keluar jln2, kat rumah pemalas dan pengoto.!!hahaha…jgn marah pompuan2 cantik..hahahah..

Satu bende yang bagus tentang adik bongsu aku nih, dia tak pernah merungut..dalam rumah ni la kan, tak tau la kt lua camne..hee =D

Okey. Disebabkan tragedy gaduh2 nih jadi ptg tdi…. Sepetang aku tido..sebab aku tak nak migraine..aku tak suke sakit2 hati nih. Jadi untuk mengelakkan rs tidak best tu, aku tido dgn jayenye sampai kol 630 ptg. Bgn pon sbb dgr suara puan hjh maa.. dah la tak semayang asar lg ms tuh.. bgn tuh everything back to normal for me. But not them. Hee..

*aku rasa aku dah kena bersegera keluar mencari rejeki. Dah tak boleh ak hidup dgn keadaan mcm nih..kurg biasa hidup under supervision and stress 24/7..


notakaki: ni aku jumpe ms belek2 kat document...ade la sekeping post yang aku dah tulis..aku rs dah lame dah..sbb mende nih jadi before ry puase ari tu lagi..tapi x post2..luahan hati seorang kakak...hohohoho..

October 26, 2011

random..random..random...

hye..

bosan dan serabut..
make...


menghapdet belog dgn gamba2 random..

sebab hati kusut..


kepale serabut..

~.~!

October 23, 2011

Share Shoulders

pagi jumaat lps..

hehehe..bgn dgn rs gembira tak berbelah bagi...rise n shine lah org putih kate...

sebab??

at last..i had my own sweet time just for myself... boleh kemas bilek...rearranged brg2 yg ade dlm bilek ni..basuh kipas...tuka cadar...in other words; i dont have to give a damn about somebody else..bunyi mcm self fish kan?tp kadang2 korg akan rase betape tak bestnye asek jage org laen je...asek pikirkan mslh org laen je...mslh sendiri tak lepas2...tak setel2...

tp ptg jumaat tu jd ptg plg sedih...

menangis dpn lptop sampai bengkak mate...

reason?

rindu kaklong...rindu nk peluk kaklong...(bile dah ade problem br ingt kaklong)

heee..wat malu je...nanges sampai merah mate idung..da mcm clown pon ade...huu..cite di sebalik nanges2? heee..ade satu je...kelainan rutin harian...hee..tak perlu cite...t malu sndiri bile bace blk..

ms chat ngn kaklong tu br la tau...aku dah dpt hati aku balik!!!aku dah pandai sayang orang laen selain diri sendiri...woaahhhh..*clap..clap..clap..*

sebab?

ak jrg syg org...ari tu ade terjumpe tisu yg ak tulis ms bosan dlm blek kt uia...tisu tu aku tulis psl syg org laen..x semestinye kekasih...kawan2..family...n ptg tu ak tau...ak mmg syg giler rumet2 ak...sebab diorg la sanggup share their shoulders when i really in need...tak perlu cite pape..

kalau mcm kaklong..i just go..sit on the bed..look at her..."kaklong nk pelok.." then kaklong mesti ckp.."ni mesti ade pape ni..meh sini.." then we hugged..and i feel relief...perfect remedy!

kalau ngn say...just with the look on my face..she can tell..there's something wrong..then say akan ckp.."jom g mkn eskem..." or... "jom keluo" kdg2 bile ak bwk kete dgn lju nye without a word..she could tell..i'm not the usual me...

kalau ngn kak izah...ermmm..i go n watch the movie thru lptop with her...ak jrg watch movie ngn org..sbb ak suke dgr gne earphone..if omputih..sbb i really like their accent..

they are my angels...my perfect remedies....even without me noticing it...i do really love them...and ptg jumaat tu..ak nanges giler2 ms kaklong ckp.."adik nanges la dlu...kaklong pelok dari jauh.." uwaaaaa....dah tak thn2 dah..sbb ms tu duk dlm bilek sndiri..pintu pon da kunci...keh3....

"amani??nanges???"hell yeah..aku nanges jgk...tp aku jrg2 nanges...sbb ak x suke muke ak lps nanges...org lean leh cry and they still have the cutest face even after crying..aku sgt jeles..!!tp ak kalo nye muke after cry..the ugliest face ever...everything got bloated..i really...really hate it!!!

i dont have to tell my problems..they were just there to share their shoulders... how lovely rite? love you all roomies!!

and bile dah duk kt umah nih...bile ad small problems..takkan aku tetibe nk g btau mak or kakak aku.."nak pelok.." nak mampos??umah ak xde sape nk lyn mnde2 kecik..major problems br perlu btau....huhuhu...tapi kalo ade abaha bleh je release tensen..sbb abaha adalah org plg positif dlm umh nih...rs mcm nk ikut abaha g semporna je..huuu...untuk misi mencari diri..mungkin?ok..tu kite cite entri laen...

k bye...

p/s:ms berpisah abes blaja dlu...ak x nanges pon..kaklong ngn say je yg nanges2 teresak2...aku? stay cool..macho..(konon!) rugi x nanges same2 dlu..kalo tak skang ni..xdela rindu mencengkam jiwe sgt..huhuhuh

October 20, 2011

Hurmmm..



kawan-kawan...

jika anda perempuan...sila la jgn bodo sgt...

jika anda lelaki....sila la jgn buat perempuan tu jadi bodo...


**mode: tensen...br lps tgk video perempuan bodo wrestling kt kedai kasut

ape ke bingai la sgt nk gado psl jantan...

ingt kan kt last video tu ad la dtg hero nye...nk tgk la jgk worth it ke tak diorg gado tgh2 org...kot la mcm muke hero sy..




takpe la jugak...kan???

October 19, 2011

Cerita Si Penanam Anggur Berjaya

baru je bace kisah sedih kawan...


tapi bile ingat balik aku lagi sedih...takde la sedih sangat...tapi sedih la jugak...

awak kurang2 ad gak keje...leh la jawab ade working experience

saye??saye tak keje langsung...takkan orang tanye saye nak jawab..."eeehhh..keje....bulan pose jual ayam...lepas raye jadi babysitter.." tak macho langsung...

adik saye da siap rekakan mende yang perlu ditambah dalam resume:

  1. a sales and marketing manager for Alif Ba Ta Entrprise during ramadhan
  2. a caregiver for 2 years old child...
so..my patience tolerence as high as KLCC... (tut mung!!amar kalao merapik mmg terer)

dahla kat umh saye ni ade 3 org penanam anggur berjaye...patutlah mak ayah saye mcm da x hadap sangat je kitorg nih...ye la...dah kne suap 3 biawak hidup...mesti la frust jgk mak ayah saye..tp kitorg xde la biawak hidup sangat...saye..jadi bbysitter anak sdare...adik n abg sy duk wat proposal pojek bela ikan diorg..lgpun adik saye tu da nk smbg blaja bln12 nih...tapi kitorg sume susah hati jgk bile xde duit..mula la mcm2 idea dlm kepala kua...nk jual aym blk la...nk wat delivery tuk bdk2 kustem la...tp...x jadi pon..sbb modal xde..yang delivery tuh..t rosak kete..bdk2 tu reti jimat je..t 6 org pon diorg nk muat 1 kete gk..ak tau sgt..ak pon student gk dlu...

owhkeyh..cite psl keje adalah sesuatu yang sgt2 mem'frust'kan..slalu je iklan keje tu saye tgk bile tarikh da lepas...da la xde satu pon interview panggil..dulu mase org panggil jual mhl!!"u sell expensive then people dont wanna buy la..suit ur face!!"kate2 dari inche fahrin celup..kuajaqq!!

tapi memang sedeyhh bile kawan2 yang seangkatan dah mule cite pasal penat keje...wiken je ad mase...xleh nk g enjoy2 weekdays sbb keje....pastu gembire bile gj masuk....akhir bulan xde duit...rs mcm tu la life yg patut aku lalui..tp xde rezeki lagi...

takpela...nk wat cane...rezeki tu ALLAH punye...hak Dia...Dia da plan siap2 bile nk bg2 kan...so..xperlu la susah hati sgt..just usaha la sampai habis kudrat...(and saya tau sy tak usaha sampai habis lg) nanti Dia bg la..kalau dah bkn rezeki mcm2 la penyebabnye..kalau dah rezeki..xde sebab pon sampai jgk....

basically..to those yang sedang sedeyh (mcm saye..xde keje..or keje skang x best)byk2kan besaba..lipat gandekan usaha...banyak2kan semayang dhuha...ulang doa dhuha tu byk2 kali..hafal wat jd nasyid pon xpe... (cheh!!nasihat org...da wat ke? -_-!)

kalau ade..ade la tu..kalau xde...g sambung blaja..x pon cri org kaye...kawen!!hahahah owhkeyh...suggestion last merapik....tp tu la...saba ye kawan2...

rezeki Tuhan bg laen2...ade yang senang..ade yang susah...tp untuk setiap org akan ade portion masing2...sabar dan tawakkal keyh??

September 24, 2011

::confused::

sy pening ke..awk gune hikmat putar alam??

sy takde perasaan ke awk yg perasan??

sy tak nak ape-ape...

tapi..

awak nak ape sebenarnya...

ce cite....

pening la nk autoconfigure..

tak terlayan okeh..


September 08, 2011

...hurmm...

got something to say...

teringin nak tulis panjang2..

tapi byk sgt mate yang memandang...

(-_-)

nak bergayut kt skype pon...

kene kaver2...

(-_-!)

September 07, 2011

Cerita Tentang Ikan


abang saye request nak mkn siakap stim...

tapi sy x reti masak...

make sy google...

dapat!!!




tapi resepi ni mengarut sket tang kne tambah air tuh..

x yah tambah la air tuh...t cair sgt kuah diye. jd xde kick bak kate ayh aku..hahhaah

kalau x tambah mesti rs cam lauk kt sara thai..

pekat je..


tp licin gk pinggan....

puas ati...

^______^




p/s: suke tgk org mkn dgn sepenuh hati...sampai x becakap!!


September 03, 2011

...

Remember the five simple rules to be happy:

Free your heart from hatred.

Free your mind from worries.

Live simply.

Give more.

Expect less

August 22, 2011

kenduri kawen


dh nak abes pose rupe nye...dalam x sedar..dah minggu last ramadhan pon...x sempat lg nk wish marhaban ya ramadhan kt bln ramadhan...bln syawal dah melambai2..hattoiii...ni sume slh kau aym!!!

bile syawal da stat nk menjelma...org sume sebok nak beraye..beli bju ry..buat kuih ry...beli tudg ry...aku???satu hape pon takde...adik aku kurg2 da beli kopiah nk g smyg ry nanti...aku??kain smyg ry ade!!hahahah

n bile masuk je syawal...make jemputan ke kenduri kawen mmg x mng tgn...dlm 1 kampung tu kdg2 diorg mmg rancang tuk wat hari laen2 supaye sume org leh pegi ke setiap kenduri...betul2 sepakat membawa berkat...aku dpt 3 jemputan g majlis kawen kawan2...eh bkn la..4 kenduri..2 bdk skolah...2 bdk uia...rinuwen lagi la nmpk gy nye..hahaha...

ucapan untuk kawan2 aku yang nk kawen tuh, semoga korang bahagia n love each other sampai ke akhir hayat...

actually, sjk ak duk melangut jg gerai ayam bako kt gong badak nih, one thing yang ak suke tgk adalah..makcik-pakcik yg dtg bli aym...dah tuwe..tp x malu langsung pegang tgn isteri..nmpak macho je..even da tuwe...n diorg bkn pasangan cina apek tuwe..diorg org melayu....ade la 2-3 old kapel yg sgt syg each other yang bleh nmpak dgn mate kasar..hohohoho....kt mane agk nye leh jumpe lelaki dgn kualiti tersebut??lelaki mude la mksud aku...ehehhe...

owh..lagi satu...satu bende yang aku tak suke time ry...jalan jem...aku x kan volunteer untuk drive...aku rs mcm duk KL...tensen!!dah la perangai seseko mcm syaitonirrajim...

baeklah..dgn ini.. I end up my contengan dgn mengucapkan...selamat menyemarakkan sepuluh mlm terakhir dgn kutipan pahala berganda2 demi untuk menyambut kemenangan bersame pada 1 syawal nanti...

babai!

August 21, 2011

lame giler...


hye sy sihat...

sory..

sy bz lately..

till we meet again...




btw, mehla beli ayam kt gerai jual kuih gong badak... =D

July 22, 2011

Puisi???

::MENAMBAT RAKIT::

Sesudah demikian lama dicintai,
sukarlah dilupakan.
Inti pengalaman, kepedihan;
akar kerinduan keresahan…
Memang begitu banyak
diperlukan kekuatan,
kepangkalan batin, rakit ditambatkan
bara kenangan dikuatkan
Akhirnya, tak terduga, kekuatan membuak sendiri,
dan disedari, semua takkan sampai, ke dasar inti.
Tiada lagilah bezanya,
sama ada hilangnya kemudian
atau tenggelamnya sekarang.
Tiada juga bezanya ,
jika ia langsung tak datang
atau tiba-tiba terkorban
Kepiluan yang berlanjut akhirnya,
ditenterami keyakinan,
betapa dielak pun takdir
tetap terbuka pintunya
bertanya: manusia, engkau ini sebenar-benarnya siapa..

~A. Samad Said (1985)


direkemenkan oleh kak onah yang jauh di pulau..

puisi ni sgt mendalam..point penting yang aku dapat, whatever you do, macam mana hebat pon korang usaha..in the end...takdir ALLAH memang tak terlawan....

July 18, 2011

Hidup Perlu Makin Matang


090711- kakanda terchenta dah selamat jadi tunang orang...so no more mat red...changed to abg iwan. the majlis went well..the food..the jemputan...the rombongan..al iz well...this is the upacara sarung cincin..
the majlis is not too grand but its cool. it is simple and perfect. but the preparations was crazy. sesape yang penah dgr cite pasal prep cik kakak untuk tunang pasti cakap, "gill-err!!" yeah..the prep took place 3 weeks before. with just me being the supir, the planner, the penggubah and the runner. dont get me wrong..i dont mind being all those..bahagia pon ade..hahaha... sebab one of my besties was here with me!!

thanks mate!!sayang kau ang!!sudi jadi bibik for 2 and half days...kalo tak aku rs bkn setakat seminggu ak demam...mau sebulan tak bangun..dah semua benda orang carik aku..huuuuuu...len kali leh ajak kau nolong lagi...hee =D

okeh...best memang best..tapi ade gak yang tak bestnye... patut la muke cik kakak dulu masa inche abaha tunang kelat je.. rupenye selalu ade soklan extra dari sanak saudara...
"yang adik ni bile plak?"

hadooiii~~ ape nih?? patutlah aku da rase aura mcm diri ini akan jadi perhatian time majlis tuh..haisy~!!!cik kakak dulu ok la jgk..sebab ade pakwe..yang aku nih single and very much available nih cane?haahh disebabkan aku sempoi dan aku tau aku disayangi ramai... aku jawab jugak..

"InsyaALLAH..bulan doblas....free-free kanlah schedule bln doblas eh?"

"owh..bln doblas..bakpe dop wak skali je ngn kakak?" mak teh ak tanye..

aku pon jawab dgn penuh tatasusila, "sebab taktau lagi bln doblas tahun mane.."

AHAHAHHAHAHAHAHA....sebijik lepeng mentah lekat atas belakang aku...berbisa jugak la..hahah

tapi bile pikir balik..maybe dah tibe mase aku mematangkan diri...

bak kate fahrin celup..

"beso doh kang..sapa bile nak jadi mcm budok2 je nih?"

ok fine!!lepas nih ak terus jd siyes salahkan beliau!! =p

tapi..mungkin care aku bwk diri tak nampak matang...tapi care pikir aku, aku rase dah matang dan tak perlu ditukar lagi..heheheh..nak jugak bela diri sendiri!!bdk degil!!



June 22, 2011

Marble-cheese-cake-tak-jd-kat-tgh


yeah... challenge diri sndiri untuk buat kek..

actually, aku tak suke buat kek.

aku jugak tak suke mkn kek.

feel buat kek tu tak same ngan masak lauk pauk...

lauk pauk kalo tak berape sedap, kite leh modified lg rs tuh dgn grm dan gula..

kek kalo x sdp..alamatnye buang je la...(--!)

okeh berbalik kpd hari buat kek...

ni resepinye --klik sini--

brg yg takde da selamat beli kt giant KT hari isnin tuh..

tp smlm br buat kek nye...

dipendekkan cite...1st step da bejaye...!

yeay!!rs menggelabah tu da ilang sket....

okeh...2nd step pulak...

da siap mixed cheese ngn telo n gula...

da tuang pon...okeh successed!!

masuk kukusan balik..

kalo ikut resepi 15 mnt je..

naek atas jap..tgk fb..

siap leh chat ngn ang n kak onah lg...

da x sedau da psl kek...

pastu turun..tgk kek..

da rs kurg sabar tuk last step..

check la layer tuk cheese tuh...

x keras lg!!

air dlm kukusan da sikit..tmbh air dlu..

then sambung kukus lg...

rs mcm da lame je tinggal kek tuh..

g la tgk...on the surface mcm da keras...

dgn gembirenye..tuang yg baki tuh...lupe nk cucuk...

bermulelah kisah menyayat hati...

rupe-rupenye cheese layer tu x keras sepenuhnye lg...

and the cheese jd naek and bercampo-gaul ngn last portion of the brownies...

frust!!!frust!!!frust!!!

benci!!!benci!!!benci!!!

taknak wat kek dah!!!

sambung the last step dgn perasaan hanco luluh...

naek atas balik!! smbung chat kat fb....

da lebih half an hour..turun cek..

dah tak eksaited mane dah...

sbb da tahu...resultnye adalah disaster!!!

lg skali..kek tu kt tgh x msk lg...tahu sbb da cucuk kt tgh2 tuh...dah kne skali br nk ingt kne cucuk dlu...huu T_T

ok..check air...da nk kering...so tmbah air then sambung kukus lagik!!

tak lame lps tuh...satu rumah bau kek...

ehh??? mcm sdp je baunye.. (^^,)

hasil nye...tadaaa!!

marble cheese cake!! tgk dari tepi cantek aa!!

puan hjh maa dgn tak sabarnye g potong kek tuh..nk tgk ape jd kt tgh!! dan inilah hasilnye!!


hahahha...cantik luaran tak semestinye cantik dalam nye..hua2..even kek pon mcm tu nikan pulak la manusia...huhuhuh....

neways, cik ang suggest mkn dgn eskem...mule-mule mcm x caye...pastu tingat choc volcano kt piza...lebih kurg same je..mkn kek ngn eskem...

suh kakti bli eskem...

dan jadilahh~~

nyummyy~!!!wahahahha..suke dalam duke sbb tu reveal yg layer jd je..hahahha

rupe x cantik xpe..asal kan sedap!!**mcm manusia gk...x cantek sgt pon xpe..asal sedap mate memandang!!!ewahh~!! ade jgk nk menyelit..hahahhaha

dlm tak jadi tak jadi pon..puan hjh maa da suh wat kek ni tuk E-day kakti...hahahha

there goes my first tempahan!! ^_^

p/s: thanks kak onah sbb post link tuh..heheh..
thanks kak shifa for the recipe!!

June 21, 2011

Quotes


"you're like a difficult math formula that can't be solve..."

saya cadangkan sape2 yg ade masalah gini...pegi jumpe prof. farukh mukhamedov..dia terer math!!hahhaha...

"memang la tangan kau mcm kertas pasir..tapi muke kau jambu~"

try dulu..pastu kalo da try xleh jgk..xpe la..dah mmg bkn rezki la tuh...




"A SMART GIRL would rather be single than to be lied to, cheated on, and disrespected."

June 20, 2011

Semua milik Dia..

Mula-mula ingt nk tulis psl arwah amer, tp mcm takleh nk tulis pape. ramai betul yang da tulis psl dia. keperibadian dan jasa arwah mmg byk. semua dlm kenangan. takpe la... jodoh pertemuan, ajal maut di tgn Tuhan. and guest what, that was in his last entry.


"Hidup mati jodoh pertemuan, semuanya di tangan Dia. Cinta itu, satu hari nanti, pasti akan tiba."


antara entries khas buat arwah:





even kwn2 terasa something missing dgn pemergian arwah, tak terimejin keperitan family arwah. Al-Fatihah.

masa cerita kt pn hjh maa, aku betul-betul rs cm nk nanges. tp pn hjh maa ade ckp 1 ayt yg wat aku fikir pjg..

"org baik-baik Tuhan syg...tak nak bagi bertambah dose.."

tetibe aku terpikir, aku nih Tuhan tak syg ke? tetibe akal yang waras jwb, sbb Tuhan syg la Tuhan bg kau hidup lg. betulkan mne yg salah...baiki mne yg tak elok...Tuhan bg chance kt aku untuk tambah bekal lg. Allah tu Maha Tahu, Dia tahu pahale yang aku ade skang nih x cukup pon nk jd bekal di akhirat.. tak cukup pon tuk gerenti masuk syurga.

hampir 3 hari jgk la bdk2 uia kt fb n twitter semua mcm berkabung. yang suh sedekah Al-Fatihah ade, yang masih sugul pon ade. kwn2 lelaki yang rapat dgn arwah semua gune profile pic bersame arwah. mungkin x nak lupe...mungkin masih bersedih. takpe lah..slow-slow...

same gk mcm aku ngn ang ms mule2 tahu, menangis sampai x becakap pon kt fon... 2-2 menangis...mlm tuh ms ym ngn fahrin celop br aku rs mcm kool sket. dia ckp, mmg bende tu perit, tp pengalaman dia lg perit, mama dia pergi dpn mate sbb breast kenser. antara mak sendiri ngan kawan, mestila lg perit perasaan mama sendiri pergi... dan dalam ms yg terdekat tu jgk la another family members yang fahrin celop syg pergi jgk... so, since he can cope with the losts, who am i to say that i am very sad and in a deep grief? thanks bro! i am more than redha now...

nyawa tu milik mutlak Allah... same gak mcm hati.. hati itu Allah yang pegang... semoga Allah tak bolak-balikkan hati aku..semoga Allah guide aku ke jln yang benar....InsyaAllah...




June 13, 2011

~random~



aisy..hye blog...aku ade blog rupenye...byk sgt nk cite...cite-cite xde satu pon... nilah contoh org xde wawasan!!ape kaitan?? hahaha

aku nak share beberape pics je...idea nk menulis xde...

--budak poyo!!--

--kg cina KT--
tempat paling sibuk dgn bgnn yg antik lg cantik

--lorong kt kg cina--
rs mcm cool giler lalu sini..tak pernah tahu pon ade lukisan mcm nih kt dinding alley nih

--alif zaqwan--
bajet kiut!!mulut mcm bertih jagung
"ik no..ik no.."

--iium kuantan--
antara inocem n cts

--gantung2 di kamdar--
suke tgk tp kalo nk letak kt pintu bilek sndiri..
memang tak la kan!!

--ni pun kt kamdar--
menunggu pn hjh maa n cik pn raidah pilih kaen wat langsir

--bilik kt Seri Impiana Inn--
tobat aku da pangkah dah Inn nih...

--he's totally adorable--
penyeri perjalanan KT-Kulim n Kulim-KT

so...babai(owh ade org kate tulis babai mcm ni lg cute!! ^^,)

April 29, 2011

::it's over::


semua barang2 dah selamat sampai kat rumah. Mase tgk2 barang before kemas2 tuh, macam komfem je tak banyak barang. bila da stat kemas..2 hari 2malam gak baru siap. total kotak untuk barang2 6 kotak. memang betul2 macam budak2 maen kotak.

sejak mak aku mengamalkan sistem 1room for 1 person, aku selalu rs..bilik aku paling luas, paling xde barang, paling senang kemas dan yang paling penting, paling simple. tapi sejak semalam, aku still mati kutu camne nak unpack semua barang2 yang ade dipack ke dalam 6 kotak, 3 beg pakaian, 2 paper bags...

so solution nye..aku susun je dulu kotak2 yang ade tuh.. (rujuk gambar di bawah)




wat2 mcm karya seni sket...sek sok aku kemas la...hahahha..barang boleh tunggu..holidays mane boleh!! takkan same holiday tahun lepas dan tahun depan..hahhaha...enjoy dulu der!! =D

April 12, 2011

Officially Penganggur Terhormat



without applying to any vacancies in any companies...

yeah~~!!! well done amanino!!!

April 09, 2011

April 06, 2011

tiada kesedaran sivik!




malas tahap cipan gemuk..

perut sendat..

takleh nak jalan..

terseliuh urat...

kaki takleh nak tampung berat...

melepek kat atas katil..

mate ngantuk..

takleh nak bukak...

baek letak gam...

br sebok nak bukak...





p/s:
semoga cipan bertambah tenat!!

March 27, 2011

Qoutes



"Fill what's empty. Empty what's full. Scratch where it itches."
-Alice Roosevelt Longworth



"We cant always do great things in life...
But sometimes, small things with great love can be great things.."
-unknown






March 23, 2011

..cerita epik..




"sampai masa tibanya waktu..

redup hati kaum berdua....

bila dua jasad menjadi satu...

hidup mati jadi bersama..."





mesmerized by the language used in the movie..
orang maybe ckp, this movie is boring..

akak kt opis tu siap boleh terlelap ms tgk cite nih..
abah kate x best sbb hero mati...
ang kate...org kate x best..cgi je lebey2..

aku kate...
sebab movie ni la aku tau the first raja melayu is merong mahawangsa...
Raja Langkasuka,
sebab movie ni..aku google balik..hikayat merong mahawangsa yang sebenar...

owh..btw, CGI movie ni...
ade lecturer kate...yusri overdid it..
aku kate..entahla...lebih kurg je ngn pirate of carribean..

in a nutshell..aku enjoy movie nih..mungkin sbb aku terlebih menjiwai watak ying ying...hahaha

March 20, 2011

...kusut...


dont know what to say..

and what to think...

just wishing for something to change...

oh...please do change!!!

February 22, 2011

..birthday..


  1. exam midterm ari ni...
  2. abah tnye, "birthday girl pakai gaun tak?"..hahahha
  3. wish yg plg x leh blah..."semoge dpt bf..."
  4. second wish yg x leh blah jugak.."semoga kawen cepat"
  5. ade org x wish aku lagi...anda ade ms sampai 12 am ok mister!!



--da 24 tahun..ape yang dah aku buat stakat nih??--

January 16, 2011

Orang Kate..



"...orang degil hanya dengar nasihat dari orang yang dia sayang..."




sape degil angkat tangan!!

**sambil angkat tangan pelan2**

January 12, 2011

"fikir masak-masak"

Before doing something, we have to timbang-timbang dulu bak kate orang dolu-dolu, “Fikir masak-masak dulu, kang menyesal dah tak berguna..”

Aku seorang yang suka berfikir dulu before buat keputusan yang melibatkan duit. Tak percaye??Percayelah.. Hahahahaha. Berkire?? Mesti ah! Ada ke orang nak bagi duit kat orang lain camtu je? JPA pun ada syarat2 n agreement before giving me the duit scholar. Cakap pasal duit scholar nih, Inche JPA, agak-agak bila la nak masuk duit tuh?? Aku dah papa kedana nih!!

Okeh, berbalik kepada fikir dulu before buat keputusan.

Macam masa belajar KHB dulu, aku dah lupe apekebende name bende tuh. Tapi yang aku ingat kite kena list down all the pros and cons of the decision. Then baru kite boleh buat that decision. Baru la kita tak buat keputusan terburu-buru.


There are only two things in my whole life that I regretted that I did are:

  1. Having a car with me. Huhuhuhu… I did the decision with calculating all; the duit minyak, the monthly installments (in case my bro cant) and the pros if I have a car with me. Except for, kekerapan aku akan keluar habiskan duit. Since I have my ‘kaki’ then my ‘langkah’ would be more ‘panjang’. Huhuhuu.. I’m broke now!!! The JPA isn’t helping at all with the technical errors, make my money in the bank is not increasing in amount but decrease!!! waaaa~~!!!
  2. Getting a part time job. Waaaa… this is the biggest mistake in my life. Should have stick to the first decision: not to have part time job. But I was a little softens by my besties. Rasa bersalah boleh buat kita tersalah buat keputusan. Buat keputusan yang salah and now I am sedikit terbeban dengan kekangan duit untuk makan setiap hari. I have to cut off my budget from rm10 perday to RM 50 per week..huuu…only 1 meal perday. Waaaaa….i never knew I would experienced this since I thought I am pretty good in handling the money. Huuu…

So, now I have one major problem which is “I HAVE NO MONEY FOR DUIT SAKU”.

Solutions:

Calling my father, buat ayat bunga-bunga, mintak duit.

· I don’t wanna call my parents or family to ask for money. Because…I never ask them for money since I left high school. Huuuuuuuuuuuuu.. Still reluctant to do that even though the situation is quite critical. Ego? Heh! Maybe...

Kurangkan kekerapan keluar makan.

· I really can’t stand when someone ajak aku keluar makan!!! Argh~!!! My dear friends, please don’t torture me. Aku takde duit weh. Duit pon cukup-cukup makan je sampai nak balik raye cine nih. Kalau duit aku habis sebelum raye cine, aku terpakse tak balik tau. Huhuhuu....

Masak kat bilik.

· Bhai…kalau takde duit maknenye, duit nak beli brg dapor pun takde la bhai. Kalau tak, takde maknenye aku nak ikat perut macam orang gilak nih. Balik kampong je memang dah kompem2 aku makan macam orang kebulur!! Tak keluar rumah pon takpe...

Buat bisnes la bhai!!

· Haaa… dah buat dah. Tapi belum ade pasaran yang cukup luas. Sebab belum buat fliers lagi. Aih.. nak kene cari modal la pule. Ade duit der??bak sikit...


Okay, aku akan timbang-timbang dulu solutions nih. Tengoklah mana yang berat tu nanti aku guna yang tu la sebagai penyelamat. Hehehe. Termenagantuklah pulak bila banyak guna otak nih. Before aku lapar, baek tido, kan????

January 05, 2011

hate it



terasa macam kena paksa...

mungkin paksarela...

terasa macam mau makan orang...

tak mungkinlah aku ni cannibal...

memang kalau ikutkan dah nak give up je...

tapi macam kesian pula....

aisyy~!!takkan aku dah hati lembut sikit kot???

ke dah jadi lalang???

ape cer??